Labyrinten

Billedet du ser er en afbildning af labyrinten i Katedralen i Chartres, som er fra omkring år 1220. Den har en ganglængde på næsten 300 meter og en diameter på 12,88 meter.

Vi ved, at vikingerne ankom til chartres og efterlod deres labyrinter overalt hvor de passerede. Det er meget sandsynligt, at de har konstrueret denne labyrint i Chartres. Selvom vi ved at kompasset blev opfundet af kineserne og kommunikeret til araberne i middelalderen og derefter videre til europæerne, så virker det som om at vikingerne besad denne viden tidligere. Vi har en indikation ved orienteringen i Chartres, som ikke er helt reglementeret i den forstand at dens akse (43grader og 5 sekunder øst) ikke korresponderer med nogle af de mulige retninger for solopgang eller solnedgang. Den er placeret næsten 10 grader fra solopgang på dato for solhverv (52 grader og 18 sekunder øst) .

Denne orientering må være nedarvet fra vikingerne, der var i Chartres, da den svarer til med en grads forskel til stedet for solopgang for dagen for sommersolhverv på øen Gotland i Sverige.

Kilde: John et Odette Ketley-Laporte; Chartres le labyrinthe déchiffre.

“In order to find our way, we must get lost.”

Bayo Akomolafe